Una ciutat diversa, una ciutat compromesa amb la convivència i la cohesió social
Inici / Espai Avinyó - L'expo de l'espai

Espai Avinyó - L'expo de l'espai

Últimes exposicions

Raimon Panikkar: "Viure l'aventura intercultural"

 

Amb motiu del centenari del naixement de Raimon Panikkar, l’Espai Avinyó-Llengua i Cultura organitza una exposició centrada en la seva vocació intercultural, plurilingüe i transdisciplinària.

Nascut en una família indocatalana de la Barcelona de fa un segle, Panikkar va sentir-se alhora fill d’Orient i d’Occident, va defensar la diversitat cultural i lingüística com una riquesa que cal fomentar, va criticar la tecnocràcia i va demanar una transformació radical de la nostra manera d’entendre el món. Va relacionar-se amb molts dels grans noms de la filosofia, la ciència, la religió i les humanitats, i va desplegar una intensa activitat com a professor i conferenciant que el va portar als cinc continents.

 

L’exposició consta de 9 lones de grans dimensions i diferents formats, que recullen l'essencial de la vida i el pensament de Panikkar, posant especial èmfasi en temes com la llengua i la interculturalitat.

La mostra està comissariada per Jordi Pigem, doctor en filosofia amb una tesi sobre el pensament de Raimon Panikkar, i dissenyada per Inês Castel-Branco, doctora en arquitectura i especialista en la relació entre art i espiritualitat.

 

L'exposició es podrà visitar al vestíbul de l’Espai Avinyó-Llengua i Cultura (c. Avinyó, 52, Barcelona) entre el 5 de juny i el 21 de desembre de 2018 (de dilluns a divendres, de 9 a 20.30).

Això (no) és real

Totes les societats, cultures i pobles del món desenvolupen maneres diverses d'assegurar la cohesió, la convivència i la pau. De vegades però, aquests esforços es veuen amenaçats per elements que desestabilitzen la igualtat de drets, el reconeixement de la diversitat i les relacions constructives necessàries per viure en pau. Un d'aquests elements són els mitjans de comunicació, que poden ajudar a crear una opinió pública informada i crítica o, al contrari, fomentar una opinió pública esbiaixada, estigmatitzant i discriminatòria.

Fixem-nos en els mitjans de comunicació i com tracten la diversitat cultural. Sovint transmeten imaginaris i discursos plens de generalitzacions i falsedats sobre l'enorme diversitat de trajectòries de vida, experiències i realitats dels països i col·lectius que tracten. Generen una visió simplista i errònia del món, dividit entre un suposat "nosaltres" i "ells", on els "altres" estarien mancats dels suposats grans progressos i valors superiors d'Occident. Aquest missatge etnocèntric alimenta els rumors falsos, genera prejudicis i estereotips, i enrareix la convivència amb els nostres veïns i veïnes.

Una visió crítica i curosa d’aquest tipus de missatges sobre com es mostra la diversitat cultural és una manera de prendre partit per una societat millor informada i responsable. L'exposició "Això (no) és real" vol, a través d'exemples, dades i reflexions, fomentar aquesta visió des d'una actitud constructiva i oberta al debat.

Una exposició impulsada per Ajuntament de Barcelona, Espai Avinyó - Llengua i Cultura, Consorci per a la Normalització Lingüística, i Xarxa BCN Antirumors.

Disseny: La Guspira

Continguts: Associació United Explanations (Lluís Torrent Bescós, Lluís Torres Amurgo, Álex Cabo Isasi i Laia Tarragona Fenosa)

L’exposició consta de 10 plafons d’espuma d’1,20 x 80cm. Els podeu consultar a través d'aquest enllaç.

 

 

Catàleg d'Exposicions a disposició d'asso­ciacions, centres educatius i altres entitats i ins­titucions

L'Espai Avinyó ha fet de les exposicions una eina atractiva, propera i eficaç de sensibilització intercultural. Creiem que el material generat pot ser útil i pot encaixar en d'altres espais que també vulguin generar reflexió al voltant de la diversitat cultural que enriqueix la ciutat. Per aquest motiu, posem a la vostra disposició un Catàleg d'Exposicions.  

El catàleg d’exposicions vol fer visible la inter­culturalitat a través de diverses exposicions elaborades pel Programa BCN Interculturalitat.

Poden sol·licitar les exposicions itinerants, asso­ciacions, centres educatius i altres entitats i ins­titucions sempre que la finalitat sigui promoure l’enfocament intercultural.

Les exposicions itinerants ho són amb l’objectiu de permetre l’accés a tot el seu contingut i a la seva informació a públics i territoris diversos.

Es tracta d’oferir el material a espais estratègics (universitats, instituts, fundacions, centres cívics i biblioteques).

A la dreta trobareu l'enllaç del catàleg, on s'hi explica també la manera de demanar alguna de les exposicions ofertades.

Expo Panikkar
Primer plafó de l'exposició
Segon plafó de l'exposició
Portada del catàleg d'exposicions