Aigua un bé comú? Eines i resistències per a la sobirania

 
El 22 de març de 2017, en el marc de la commemoració del Dia Internacional del Aigua, l'Espai Avinyó ha volgut visualitzar la lluita de les comunitats indígenes navajo i hopi contra la privatització de l'aigua.
 
Vam comptar amb la presència de Jihan Gearon, índia navajo i afroamericana i Directora Executiva de la Black-Mesa Water-Coalition. A més, van participar en l'acte Lola López, comissionada d'Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l'Ajuntament de Barcelona, Lluís Basteiro, cap de Gabinet de la Regidoria d'Aigua i Energia de l'Ajuntament de Barcelona, i Míriam Planas, portaveu de la Plataforma "Aigua és Vida" i moderadora.
 
Entre altres reflexions, fruit de l'aproximació a la situació de la nació navajo i de les ressonàncies amb la gestió de l'aigua a Catalunya, hem pogut aprendre que:
 
  • La reserva navajo i hopi a l'altiplà d'Arizona consta de 71.000 metres quadrats i és rica en recursos naturals dels quals no en poden disposar els seus pobles originaris (el 90% no tenen accés a l'aigua corrent).
  • La cultura busca l'equilibri interior i amb el món exterior, prioritzant el col·lectiu i l'entorn que els rodeja.
  • Les comunitats d'aquesta regió són víctimes d'un model econòmic de creixement extractivista basada en combustibles fòssils. Reclamen una transició justa per sortir d'aquest model econòmic.
  • Existeix un moviment global que advoca per un model de gestió de l'aigua més democràtica i participativa que en preservi la seva condició de bé públic.